Izvor: Agrícola San Agustín, S.A. de C.V., Concepción De Ataco, regija Ahuachapan
Sorte: SHG Bourbon
Nadmorska višina: 1250 - 1400 metrov
Okus in aroma: slive, marelice, karamela, med.
Zgodba o kavi in pridelovalcih (DIRECT TRADE)
O posestvu
Posestvo El Carmen je locirano na nadmorski višini 1.300 m, in sicer na območju gorske verige Apaneca-Ilamatepec, ki velja za področje, kjer se je v Salvadorju najprej začelo pridelovati kakovostne specialne kave. Posestvo upravlja Agrícola San Agustín, S.A. de C.V.
Senčna rast
El Carmen leži v srcu t.i. salvadorske zelene gozdne avtoceste, ki je del mezoameriškega biološkega koridorja, ki se razteza od Mehike do Paname. V Salvadorju več kot 80 % pridelane kave zraste v naravnih pogojih, ki kavnim nasadom zagotavljajo senčno rast, obenem pa je to ekosistem, ki daje dom številnim vrstam ptic, ki prebivajo oziroma emigrirajo v tem delu sveta.
El Carmen je klasična salvadorska farma specialne kave, vsak lot kave je namreč od obiranja do trenutka, ko je zapakiran za izvoz, obravnavan na način, ki zagotavlja visoko kakovost pridelka. Na farmi kava raste v senci višjih dreves (vrste cuje in pepetos), kar omogoča, da kavne češnje zorijo počasi in enakomerno.
Medeni proces čiščenja
Zrele kavne češnje vrste Bourbon na farmi obirajo ročno in jim zunanji ovoj oziroma pulpo odstranijo še isti dan, pri spiranju kavne sluzi, ki je ostanek sadnega zunanjega ovoja, te ne odstranijo popolnoma. Tako obdelana kavna zrna s sušenjem na soncu postanejo rjavkasta in ker s tem spominjajo na barvo medu, je tovrstno procesiranje dobilo ime medeni proces (honey process). Kavne češnje posušijo na t.i. afriških posteljah. Ko odstranijo se trši notranji ovoj sledi pregled in odstranjevanje morebitnih defektov in sortiranje zrn enotne velikosti.
Obdobje zorenja in obiranja na farmi poteka od novembra do marca.